VerSaaSing in het onderwijs

dinsdag 19 september 2023

Taalnieuwigheden zijn aan de orde van de dag. Die hebben best vaak te maken met de snelle ontwikkelingen in ICT. Een nieuw woord in de Nederlandse taal is bijvoorbeeld SaaS. SaaS staat voor Sofware-as-a-Service. Het heeft betrekking op de trend dat steeds meer software niet op de eigen pc of in het eigen netwerk draait, maar in de cloud.

Onderwijs koploper SaaS

Het onderwijs is de absolute koploper als het gaat om Software as a Service (SaaS). Maar liefst 93 procent van de onderwijsorganisaties maakt gebruik van een of meerdere SaaS-oplossingen. Vooral de online-leeromgevingen en leerlingadministratiesystemen waar vrijwel alle scholen gebruik van maken draaien in de publieke cloud. Maar ook methodegebonden software wordt steeds vaker aangeboden als SaaS.

Voordeel

Groot voordeel van SaaS is dat de school zich niet meer druk hoeft te maken over het goed blijven werken van software. De leverancier zorgt ervoor dat de software in de cloud goed werkt, dat er back-ups van de gegevens worden gemaakt en dat updates snel en goed worden geïnstalleerd. In de klas kunnen leerkracht en leerlingen zonder zorgen aan de slag met de software.

Nadeel

Verschillende SaaS-applicaties slaan hun gegevens op verschillende plaatsen op en vragen vaak om net wat andere gegevensinvoer. Daardoor is het lastig om een integraal overzicht te krijgen. Wat zou het toch heerlijk praktisch zijn als je als leerkracht echt op één plek kunt zien hoe een leerling ervoor staat. Dat de leerresultaten uit het online rekenprogramma ‘vanzelf’ worden opgenomen in het leerlingvolgsysteem. Maar zover is het nog niet, daarvoor moeten leveranciers intensiever samenwerken.

Klaar voor de toekomst

De ontwikkelingen die de cloud en Sofware-as-a-Service mogelijk maken zijn groot. Onder andere het combineren van fysiek onderwijs met online leeractiviteiten kan nog grote stappen maken. Om het beste van twee werelden te combineren is een sterk fundament nodig. ITS ondersteunt scholen daarbij, door te zorgen voor een flexibel, robuust en goed beveiligde IT-infrastructuur. Wij de ICT, u het onderwijs!

Laat ITS u ontzorgen bij de complete inrichting en het beheer en onderhoud van uw netwerk. Wij staan voor u klaar.